[vc_row][vc_column width="1/2"][vc_column_text]

En el cicle formatiu de Vídeo Jocs i Oci digital expliquem els conceptes i eines per poder entendre el funcionament i les possibilitats que ens brinden les xarxes i Internet, així com les tecnologies i plataformes establertes o emergents. Un exemple de tecnologia emergent el trobem a l’IPFS o InterPlanetary File System; una tecnologia nascuda el 2014 amb la intenció de crear un sistema de distribució de continguts descentralitzat. Aquest sistema recentment ha guanyat notorietat i ha sigut mencionat diverses vegades a mitjans de comunicació generalistes arran del referèndum que va tenir lloc a Catalunya el passat 1 d’octubre, ja que va ser utilitzat per allotjar l’aplicació on els ciutadans podien buscar a on votar, evitant el control del govern espanyol que sí que va bloquejar les webs «clàssiques» associades a dominis “.cat”(1)

La web, actualment

Quan va ser creat el 2014 per ProtocolLabs l’objectiu era superar algunes de les limitacions «arquitectòniques» de la web actual, que esquemàticament podríem resumir en:

1. La web actual usa les adreces (també anomenades URLs) com un punter a un servidor i recurs concret. Això la fa poc resistent als canvis fortuïts o volguts: es calcula que la meitat dels enllaços actuals a internet de més de 2 anys retornen error 404, o sigui, no funcionen.

2. Per ubicar el servidor concret que serveix els continguts de qualsevol URL donada s’usa un sistema de resolució centralitzat (el conegut Domain Name Service o DNS) que d’una banda, suposa un punt crític de fallada i que de l’altra, facilita enormement el control i censura dels continguts.

Característiques d’IPFS

Per donar solució a aquestes limitacions, l’IPFS es basa en un espai de noms globals on tots els continguts que es publiquen es localitzen a partir del seu hash, equivalentment a com ho fa el git (2)[/vc_column_text][cmo_single_image image="17451"][/vc_column][vc_column width="1/2"][vc_column_text]

Les adreces o URLs per accedir a una pàgina o recurs concret són el hash del contingut al que es vol accedir. La llista de continguts és una taula DHT compartida entre tots els nodes IPFS, que es comuniquen peer-to-peer (P2P), i d’aquí la referència inter planetària: Tots els nodes IPFS poden contenir el mateix arxiu i no hi haurà un únic lloc centralitzat.

[/vc_column_text][cmo_single_image image="17455"][vc_column_text]

A més a més, al no dependre del DNS també dificulta el filtratge habitual que els proveïdors de serveis d’internet fan a vegades amb determinats dominis.

És interessant notar que quan es posa en marxa un node IPFS, s’hi poden afegir els continguts que es desitgi, però seran «locals» fins que no se li diu que es connecti P2P amb els altres servidors, moment en el que la taula distribuïda farà els continguts siguin accessibles i allotjables a la resta de nodes IPFS.

Aquesta natura distribuïda vol dir, també, que un cop activat el P2P es pot fer servir el node «local» per accedir a qualsevol contingut de l’IPFS. DHT (3) garanteix que en menys de 30 salts es trobarà algun node que tingui el contingut (el hash demanat). Alternativament, des de qualsevol navegador es pot usar algun dels gateways, és a dir, qualsevol altre servidor IPFS públic per accedir als continguts a dins d’IPFS (4)

Amb la velocitat en que els tecnològics se succeeixen, es fa difícil preveure el futur de la web els propers anys o dècades. No obstant, l’IPFS es postula com una de les tecnologies per continuar transformant el món en els propers anys.

(1) Els Dominis relacionats amb el Referèndum van ser bloquejats per la Guardia Civil a petició del TSJCat

(2) git és un popular sistema de control del codi font

(3) DHT o Taules de Hash distrbuides: https://en.wikipedia.org/wiki/Distributed_hash_table

(4) El gateway oficial «gateway.ipfs.io» està bloquejat a Espanya ja que la Generalitat de Catalunya el va usar per publicar la pàgina web del referèndum: https://www.reddit.com/r/ipfs/comments/728tt4/note_ipfs_gateway_blocked_in_spain/

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/3"][/vc_column][vc_column width="1/3"][vc_empty_space][cmo_button caption="Per continuar llegint més sobre IPFS" link="https://ipfs.io/" size="large" shape="shape-round" icon_type="etline" icon_etline="et-line icon-document"][/vc_column][vc_column width="1/3"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

bookmark