UN APRENENTATGE CLAU
Quan parlem de la llengua, parlem de com treballem la competència comunicativa i lingüística, de com treballem les eines que els permetran comunicar-se.
Per formar parlants plurilingües i interculturals cal, l'assoliment de la competència en català, en castellà i en l'anglès.
Els nostres alumnes entren en contacte amb la llengua catalana oral i escrita ja de ben petits a Infantil. Comencen a escriure el seu nom, les paraules… Comencen a llegir-les i a escriure-les. A I5 i 1r comencen a llegir els seus primers llibres.
Més tard a la primària, continuen treballant i millorant la seva expressió oral i escrita, tant en català com en castellà. Descobreixen la gramàtica i l'ortografia; i els seus textos són cada cop més elaborats i més complets.
Descobreixen el gust per llegir, el plaer de descobrir les històries i entrar en mons fantàstics.
Aquí veureu un petit recull de diferents moments de la llengua català i castellana en la nostra escola. El treball en la llengua anglesa mereixerà un nou article més endavant.
RESULTATS OBJECTIUS
Cada curs, l'alumnat de l'escola realitza unes proves objectives del departament d'educació i altres de pròpies, que ens ajuden a conèixer, analitzar i fer propostes de millora.
Els resultats de les proves del departament d'educació, es reben amb la comparativa de l'alumnat de tot Catalunya i dels centres de la mateixa complexitat.
Compartim amb vosaltres els resultats de la nostra escola
PROVES DIAGNÒSTIQUES a 4t de Primària a l'Escola Pia Balmes
Llengua catalana i literatura (comprensió escrita)
- Excel·lent: 27,0%
- Notable: 41,3%
- Satisfactori: 19,0%
- No assolit: 12,7%
Llengua castellana i literatura (comprensió escrita)
- Excel·lent: 21,9%
- Notable: 51,5%
- Satisfactori: 14,1%
- No assolit: 12,5%
COMPETÈNCIES BÀSIQUES a 6è de Primària a l'Escola Pia Balmes
Llengua catalana (expressió escrita)
- Alt: 38,8%
- Mitjà-alt: 20,4%
- Mitjà - Baix 18,4%
- Baix: 22,4%
LA LLENGUA ESCRITA A LA NOSTRA ESCOLA
Algunes de les activitats que realitzem a la nostra Escola per fomentra la llengua escrrita són:
EVIDÈNCIES I ACTIVITATS DE LA LLENGUA ESCRITA
INFANTIL
i3: EL NOM
L'aventura del nom. Aquesta activitat té com a objectiu principal que les nenes i nens iniciïn el seu procés d'escriptura d'una manera lúdica i significativa. Estem treballant de manera creativa i divertida perquè puguin identificar les lletres del seu nom, aprendre a reconèixer-les i, poc a poc, escriure'l amb confiança.
Durant aquestes primeres setmanes, estem realitzant una sèrie d'activitats diverses que ajuden els infants a familiaritzar-se amb les lletres. Estem jugant amb lletres en diferents formats, com ara plastilina, material manipulatiu i també a través de jocs. Aquestes activitats no només fomenten la comprensió de les lletres, sinó també el desenvolupament de la coordinació motriu i la concentració.
Els objectius principals d’aquesta activitat són:
- Fomentar el reconeixement de les lletres: Perquè els nens i nenes puguin identificar i distingir les lletres del seu nom.
- Iniciar la seva capacitat per escriure: Afavorir el procés de l’escriptura de manera divertida i creativa.
- Potenciar la coordinació motriu fina: A través de l’escriptura i manipulació de lletres, treballen la destresa manual.
- Establir connexions entre el nom i la identitat: Ajudant els infants a relacionar-se amb el seu propi nom i la importància d’aquell conjunt de lletres que el representa.
Ens fa molta il·lusió compartir amb vosaltres aquest inici de camí en què cada nena i nen va construint el seu propi procés d'aprenentatge, i estem segurs que, amb el vostre suport, aconseguirem grans fites!.


i4: LLETRES MÉS DEFINIDES
La llengua escrita és un aspecte fonamental en el desenvolupament dels nens i nenes perquè és en aquesta etapa que els infants comencen a explorar el món de les lletres i de les paraules. És un moment màgic i emocionant tant pels alumnes com per les mestres i per les famílies que veiem amb entusiasme com escriuen els seus primers mots.
A I4 continuem la feina de llengua escrita iniciada a I3 amb el treball del nom. Dels traços insegurs que feien a I3 passen a lletres més definides, de les lletres més definides, comencen a formar paraules simples i a intentar escriure-les, sovint amb ortografia arbitrària. Pensen, parlen, s’escolten i escriuen el que senten quan parlen. És així com aprenen a discriminar auditivament els sons que componen les paraules i a poc a poc comencen a escriure paraules i petites frases. Activitats com la bossa de les paraules, el cap de setmana, els dictats muts, els racons de llengua..., fomenten aquest camí.
Tot aquest procés es realitza de forma natural, respectant el ritme de cadascú, oferint activitats variades i enriquidores que cada dia els fan avançar un esglaó més en el seu objectiu de llegir i escriure.
Les activitats com dibuixar, pintar, jugar, estendre, modelar, fer passar boles per un fil... ajuden a desenvolupar la seva motricitat fina, que són activitats essencials per poder escriure.
És així com a l’etapa d’Infantil els nens i nenes comencen un viatge fascinant al món de la llengua escrita, un pas fonamental per al seu desenvolupament acadèmic i personal.


i5: TREBALLEM EL TRAÇ
A I5 fem un pas més en l'aprenentatge de la llengua escrita, acompanyant els infants en la descoberta de la lectura i l'escriptura d'una manera vivencial i significativa. A aquesta edat, els nens i nenes ja han iniciat el reconeixement de les lletres i els seus sons, i a poc a poc comencen a llegir i escriure paraules i petites frases.
El nostre objectiu és que cada infant se senti motivat i segur en aquest procés, respectant el seu ritme i potenciant la seva curiositat. Per això, proposem activitats que parteixen del seu propi nom i d'altres paraules significatives per a ells. Juguem amb els sons de les lletres, fem dictats divertits, identifiquem paraules en contes i proposem petits reptes d'escriptura espontània.
El treball del traç continua sent fonamental per millorar la coordinació oculomanual i preparar la musculatura de la mà per a l'escriptura. Treballem la pinça a través de diferents materials i propostes lúdiques que ajuden a desenvolupar la motricitat fina. A més, fem un primer contacte amb la lletra lligada, de manera natural i progressiva, per facilitar la transició cap a 1r de primària.
Acompanyem aquest procés amb molta paciència i il·lusió, celebrant cada petit avenç i fomentant el gust per la lectura i l'escriptura des d'una mirada respectuosa i engrescadora.


PRIMÀRIA
1r de Primària: ESCRIPTURA DE LA FRASE
A 1r treballem l'escriptura de la frase de manera progressiva, seguint un procés gradual.
En primer lloc, continuem la feina iniciada a infantil, treballant l’escriptura en lletra majúscula. Ens fixem especialment en la correcta separació de les paraules i en no ometre cap lletra de les que pronunciem quan parlem.
Paral·lelament, comencem a introduir la preescriptura de la lletra lligada. D’aquesta manera, els nens i nenes es familiaritzen progressivament amb aquesta lletra, amb l’objectiu que, a partir del segon trimestre, ja escriguin majoritàriament amb lletra lligada.
Aquest procés d’aprenentatge segueix diferents fases. Primer, practiquem el traç gran a la pissarra de l'aula; després, passem a la pissarreta petita, seguit del full amb diferents tipus de pautes. Aquest últim pas és fonamental per aconseguir una escriptura més organitzada i fluida.
A mesura que els nens i nenes guanyen seguretat, introduïm progressivament la lletra lligada, fet que els ajuda a escriure amb més agilitat. També aprenem a utilitzar les majúscules al començament de les frases i el punt final, aspectes essencials per estructurar els textos de manera ordenada i coherent.
Aquest conjunt d'etapes i estratègies permet als alumnes construir una base sòlida en l’aprenentatge de l’escriptura, alhora que desenvolupen la seva capacitat d’expressió i comunicació escrita.

2n de Primària: DESCOBRIM EL PLAER D’ESCRIURE CONTES
Aquest 2n trimestre els nens i nenes de 2n hem iniciat una Situació d’Aprenentatge basada en l’elaboració d’un conte. Aquesta experiència ha començat amb la visita de la Fiona, una nena de 14 anys a qui li van publicar un llibre gràcies a haver guanyat els Jocs Florals de la seva escola. La seva història, creativitat i enginy ens ha servit d'inspiració per poder inventar el nostre propi conte.
Hem après les claus per escriure un bon conte: la construcció de personatges, la importància d'un bon inici, el desenvolupament d'una trama captivadora i un bon desenllaç. A més, hem treballat la descripció d’espais i personatges.
Durant aquest procés, hem tingut la sort de rebre algunes famílies per ajudar-nos a treballar mitjançant una activitat molt engrescadora. Vam haver de crear un conte a partir d'unes imatges que escollíem a l'atzar, fet que ens va permetre estimular la imaginació i treballar en equip d'una manera divertida.
El nostre repte serà escriure els nostres propis contes, per parelles, per presentar-los als Jocs Florals de la nostra escola el dia de Sant Jordi. Aquesta és una gran oportunitat per deixar volar la imaginació i compartir històries plenes d'emoció i creativitat.
Estem impacients per llegir les obres dels nostres petits grans escriptors! Segur que en sortiran relats meravellosos que ens faran gaudir de la màgia de les paraules.
A continuar escrivint i somiant!


3r de Primària: LA NARRACIÓ, EL CONTE, LA DESCRIPCIÓ....
A 3r treballem la llengua escrita en llengua catalana i castellana. Per fer-ho utilitzem textos de diversos estils com la narració, el conte, la descripció, el poema, la notícia… Participem en els Jocs Florals per Sant Jordi escrivint un conte individual en català i un conte també individual en castellà. Per fer-ho expliquem com fer l’inici del conte (presentació dels protagonistes, lloc on passa i quan va passar), el desenvolupament (tot el que va passant durant la història) i el desenllaç (com acaba aquest conte). Prèviament, hem escrit contes conjuntament tot el grup-classe per practicar. Aquests contes poden tenir un tema donat o bé un tema lliure. També fem petits redactats explicant alguna excursió, sortida o activitat que hem fet amb els companys de nivell.
En aquests escrits valorem molt la concordança i la creativitat dels textos, així com la riquesa de vocabulari.
Amb aquestes activitats i alguns dictats preparats que fem, de tant en tant, anem introduint les normes ortogràfiques més bàsiques: majúscules, plurals, r/rr, c/qu, g/gu/j, i/y, ch, ñ, h…
Avaluativament, valorem sobretot la consolidació de l’ortografia natural. Aquestes normes ortogràfiques bàsiques són una iniciació a l’ortografia arbitrària que es consolidarà en cursos superiors.
Aprofitem aquests dictats per anar introduint paraules noves, o menys conegudes, i així anar millorant el vocabulari de l’alumnat.


4t de Primària: DIARI PERSONAL
A partir del 2n Trimestre, els i les alumnes de 4t de Primària treballen l'expressió escrita a través d'un diari personal.
Comencen observant i analitzant a l'aula com s'estructura un text i quines pautes ha de seguir per a que sigui llegible i atractiu per al lector.
Amb aquest diari, els infants organitzen i estructuren les seves idees en un full, expliquen relats curts personals, practiquen la cal·ligrafia, posen en pràctica les normes ortogràfiques i de puntuació.
Aquesta tasca escrita s'avalua tenint en compte aspectes ortogràfics, formals, així com, l'interès mostrat per explicar de l'escriptura les seves vivències.

5è de Primària: TEXT INSTRUCTIU
VOLS FER CRÉIXER ELS CABELLS, CONVERTIR-TE EN UNA ALTRA PERSONA…? DESCOBREIX LES POCIONS MÀGIQUES DE CINQUÈ DE PRIMÀRIA.
Durant el mes de març els alumnes de cinquè hem descobert què és un text instructiu. En un primer moment vam investigar de quines formes poden ser, on els podem trobar durant el nostre dia a dia i quines característiques tenen. Un cop vam tenir clar que un text instructiu és un conjunt d’instruccions per fer o aprendre alguna cosa, vam veure que es troben en les receptes de cuina, les instruccions d’un joc de taula, els passos a seguir per muntar un moble o utilitzar un aparell electrònic nou. Llavors, va ser el moment de redactar la nostra recepta culinària i/o activar la imaginació per crear la nostra poció màgica. No va ser fàcil, ja que els textos havien de ser intuïtius, clars, tenir una estructura ordenada per passos, entenedora, de forma esquemàtica i amb un llenguatge precís, clar i directe.


6è de Primària: DESCRIPCIONS
Aquest trimestre hem treballat la descripció de persones com a activitat que inclou diferents aspectes de l’aprenentatge de la llengua escrita.
Aquests aspectes han estat:
- La prèvia observació i estructuració de l’exercici.
- La utilització correcta dels signes de puntuació
- Treball en la coherència i ordre d’un text escrit.
- Utilització del vocabulari adequat.
I per descomptat sempre en un marc d’atenció a l'ortografia i presentació dels escrits.
Per iniciar i situar-nos en aquesta activitat, hem començat llegint i comentant a classe algunes descripcions ja fetes, fent un esquema com a base d’orientació. Després han repartit a l’atzar unes imatges i fotografies que cada alumne ha descrit segons el queli suggeria la imatge.
El resultat ha estat unes originals i ben treballades descripcions, moltes d'elles exposades a classe i llegides en veu alta.

