UN APRENENTATGE CLAU


Les matemàtiques a infantil i primària són fonamentals per establir una base sòlida en el desenvolupament cognitiu i el pensament lògic dels infants. En aquestes etapes, es treballen aspectes essencials de manera gradual i adaptada al nivell maduratiu de l’alumnat.

RESULTATS OBJECTIUS


Cada curs, l'alumnat de l'escola realitza unes proves objectives del departament d'educació i altres de pròpies, que ens ajuden a conèixer, analitzar i fer propostes de millora.

Els resultats de les proves del departament d'educació, es reben amb la comparativa de l'alumnat de tot Catalunya i dels centres de la mateixa complexitat.

Compartim amb vosaltres els resultats de la nostra escola

PROVES DIAGNÒSTIQUES a 4t de Primària a l'Escola Pia Balmes

  • Excel·lent: 21,2%
  • Notable: 48,5%
  • Satisfactori: 22,7%
  • No assolit: 7,8%

COMPETÈNCIES BÀSIQUES a 6è de Primària a l'Escola Pia Balmes

  • Excel·lent: 22,4%
  • Notable: 53,1%
  • Satisfactori: 18,4%
  • No assolit: 6,1%

ALGUNES EVIDÈNCIES DE COM HO DUEM A TERME


INFANTIL


A l’escola infantil, les matemàtiques són molt més que números. Des del primer moment, treballem el raonament lògic i matemàtic a través del joc, les vivències diàries i la manipulació d’objectes. D’aquesta manera, fomentem en els infants la curiositat i l'exploració, tot ajudant-los a desenvolupar habilitats matemàtiques d’una manera natural i divertida.
El nostre objectiu és que els infants puguin construir coneixements a partir de les seves experiències i interessos, de manera que integren conceptes matemàtics com el comptatge, les formes, les mides, i les relacions espacials i temporals de manera significativa. A través de propostes que els permeten experimentar, explorar, i resoldre petits reptes, els infants comencen a entendre les relacions entre els objectes, a ordenar, agrupar i classificar, així com a interpretar les primeres nocions de quantitat i seqüència.
Per això, veureu que sovint fem activitats de classificació amb materials diversos, jocs de construcció, puzles, sèries i patrons, i altres propostes lúdiques que contribueixen al desenvolupament de les seves habilitats matemàtiques i de raonament. A més, el treball en grup els permet compartir estratègies i resoldre problemes junts, cosa que enriqueix el seu aprenentatge i fomenta la cooperació.

PRIMÀRIA


L'alumnat de 1r de primària emprèn un emocionant viatge amb les Aventures d'Innovamat

Aquest curs escolar ha començat amb una proposta educativa innovadora i plena de diversió: les Aventures d'Innovamat. El projecte permet que els alumnes de 1r de primària treballin els continguts de matemàtiques de manera dinàmica i participativa, a través de reptes emocionants presentats en format de vídeo.

Les aventures proposen que els infants descobreixin els secrets de les matemàtiques mentre s'enfronten a reptes que combinen l'aprenentatge amb la diversió. A través d'aquestes activitats, treballen conceptes com l'estadística i l'atzar, la geometria, la mesura, i les relacions i canvi, sovint integrats amb numeració i càlcul. Aquesta metodologia fomenta l'aprenentatge actiu i el pensament crític, tot resolent els reptes de manera col·laborativa amb el suport d'eines digitals.

Cada aventura es presenta amb vídeos que capten l'atenció de l'alumnat amb històries motivadores i problemes per resoldre. Així, els infants experimenten amb diferents estratègies, exploren formes i patrons, i analitzen dades en un entorn de descobriment.

Aquesta metodologia aconsegueix despertar l'interès dels nens i nenes per les matemàtiques, i com les Aventures d'Innovamat no només reforcen els continguts curriculars, sinó que també desenvolupen habilitats com la resolució de problemes, el treball en equip i la creativitat.

És una eina que promou un aprenentatge significatiu i motivador per a tot l'alumnat.


Aquest curs els nens i nenes de Primer Cicle ens hem estrenat amb Innovamat, una proposta curricular per treballar les matemàtiques d'una manera més competencial i significativa.
Una de les 4 hores que dediquem a l'aprenentatge de les matemàtiques la fem amb ajuda de les tablets.
Perquè utilitzem pantalles per fer matemàtiques?
Des de l’escola creiem que els infants tenen l'oportunitat de fer una gestió conscient de les pantalles i familiaritzar-se amb els usos educatius que aquestes poden tenir i a la vegada desenvolupar la competència digital.
Com ho fem?
Els nens i nenes practiquen de manera sistemàtica, durant uns minuts a la setmana, amb l’App d'Innovamat . Aquesta app permet personalitzar l’aprenentatge amb correccions en temps real i, si l’alumne s’equivoca, li ofereix ajudes pensades didàcticament, difícils de gestionar amb tot el grup davant una fitxa de paper. A més a més, ofereix un itinerari on la progressió dels apartats respon al que fa l’alumne, amb correccions en temps real i informes individuals que faciliten l’avaluació. Al mateix temps, l’app permet limitar el temps de resposta, o mesurar quanta estona es passa un alumne en un determinat apartat, i actuar en conseqüència. Per últim, es poden practicar continguts difícils de presentar en paper.


En el laboratori de nombres treballem la numeració i el càlcul amb el comptatge i les operacions aritmètiques bàsiques (sumar, restar, multiplicar i dividir). Per desenvolupar la competència matemàtica treballem habilitats com resoldre problemes, argumentar, comunicar i connectar.


A través de l'aprenentatge cooperatiu, grups SUMMEM i de tres en tres, treballem els sabers matemàtics relacionats amb la numeració i la multiplicació, per tal que els infants s'ajudin mútuament, discutir estratègies, compartir idees i entendre millor els continguts. Uns dels objectius és desenvolupar habilitats socials i de comunicació. Entre d'altres, l'alumnat aprèn a respectar les opinions dels altres i construeixen coneixements de manera conjunta.


Abordem les matemàtiques des d'un punt de vista pràctic i útil. Combinant estones de treball individual amb la de petits equips, aquestes últimes setmanes hem estat descobrint i entenent els nombres naturals. I com ho hem fet? Comparant-los, identificant-los en situacions reals que ens trobem en els quaderns competencials, practicant la seva escriptura en lletres, provant d'arrodonir a les unitats, desenes i centenes, etc. Ens hem adonat que en el nostre dia a dia és molt fàcil necessitar fer qualsevol d'aquestes destreses, per exemple: al supermercat, quan escrivim un correu o quan posem gasolina al cotxe. Ajudant-nos els uns els altres i provocant moments d'evocació hem pogut resoldre dubtes i estructurar millor totes les idees que anàvem comprenent. Les potències no han estat fàcils, però a través de les explicacions, bases d'orientació a la pissarra, esquemes i preguntes, moltes preguntes, hem aconseguit tenir un bon primer contacte. I per acabar, recordem que continuem resolent reptes matemàtics de les proves cangur, que sovint requereixen quelcom més que les operacions bàsiques per resoldre'ls.


Aquest any també treballem setmanalment la matemàtica competencial, que implica un treball individual i en grup cooperatiu. Aquest treball fomenta la resolució i discussió de problemes que connecten amb diferents competències matemàtiques, a partir d'exercicis i situacions properes a ells i que poden general especial interès pel marc en què s'enquadren.

hello world!